După ce a ţinut în ceaţă aproape 200.000 de firme înregistrate ca plătitoare de impozit pe venit ministerul Finanţelor transmite, printr-un comunicat de presă, că acest impozit nu mai există. Asta după ce întreprinzătorii şi-au făcut speranţe până în ultima clipă că impozitul va fi păstrat, având la bază declaraţiile secretarilor de stat din minister şi prevederile din legea bugetului de stat, care include încasări de 444 milioane de lei în 2010, în creştere
După ce a ţinut în ceaţă aproape 200.000 de firme înregistrate ca plătitoare de impozit pe venit ministerul Finanţelor transmite, printr-un comunicat de presă, că acest impozit nu mai există.
Asta după ce întreprinzătorii şi-au făcut speranţe până în ultima clipă că impozitul va fi păstrat, având la bază declaraţiile secretarilor de stat din minister şi prevederile din legea bugetului de stat, care include încasări de 444 milioane de lei în 2010, în creştere faţă de 2009 din impozitul respectiv.
Până pe 31 ianuarie, firmele trebuie să depună la ANAF declaraţia 010 privind schimbarea regimului de impozitare. Deci, cu doar patru zile înainte de expirarea termenului, ministerul Finanţelor anunţă că „începând cu data de 1 ianuarie 2010, microîntreprinderile care pâna la data de 31 decembrie 2009 au aplicat (...) nr impozitul pe venit, vor intra în categoria contribuabililor plătitori de impozit pe profit”.
Fără cotă=fără impozit
Codul Fiscal tratează impozitul pe venitul microîntreprinderilor ca un tip diferit de impozit, la egalitate cu TVA, accizele sau impozitul pe profit. Nicăieri în textul Codului Fiscal nu scrie că regimul microîntreprinderilor îşi încetează existenţa sau că este o excepţie la impozitul pe profit, existentă pe termen limitat. Legea nu prevede însă cotă de impozitare pentru 2010, fapt care, din punct de vedere legal, s-ar putea dovedi insuficient pentru anularea u