Cele mai frumoase dimineţi miros a pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor. Lângă ea, se strecoară un bol cu dulceaţă de casă, o farfurioară cu unt şi o ceaşcă cu ceai sau cafea. Un tablou ce nu trebuie să te ducă obligatoriu cu gândul la o vacanţă petrecută la munte sau la peisaje idilice de ţară. Se poate întâmpla în orice bucătărie. Chiar şi la tine... Cel de-al paisprezecelea volum al seriei dedicate lui Jamie Oliver vă propune să descoperiţi simplitatea începuturilor. O reţetă simplă şi gustoasă de pâine pregătită în casă, prezentată în etape, astfel încât pas cu pas bucătarul începător care se ascunde în fiecare dintre noi să-şi descopere talentele ascunse. Mai mult, a plămădi un aluat, a-l face să crească şi să se transforme apoi miraculos într-o pâine cu coaja crocantă şi miezul pufos poate echivala cu o terapie. Necostisitoare şi foarte la îndemână.
"Oricine poate face pâine. Am învăţat copii să facă pâine - pas cu pas, după poze. Iar dacă ei pot s-o facă, în mod sigur veţi putea şi dumneavoastră. E floare la ureche. Şi, ca să vă dovedesc că puţină fantezie poate duce foarte departe o pâine simplă, pornind de la reţeta de bază, vă prezint apoi alte nouă reţete fantastice de pâine, care vor fi un bun început pentru dimineţile de duminică. Puneţi-vă pe treabă!"
REŢETĂ DE BAZĂ
Ei bine, desăvârşirea acestei reţete de bază a fost rezultatul firesc al colaborării dintre Jamie şi un brutar cu tradiţie - Bernie. După îndelungi discuţii, experimente şi degustări (partea cea mai aşteptată a acestui exerciţiu gastronomic), s-a născut reţeta de bază pentru pâine. Şase paşi uşor de urmat: formarea unei adâncituri, încorporarea ingredientelor, frământatul, prima dospire, a doua dospire (incluzând aici aromatizarea şi modelarea), coacerea.
Cât despre ingrediente, nu sunt prin nimic neobişnuite: un kg de făină albă, apă călduţă,