Sucevenii care lucrează în spălătoriile auto, la vulcanizare, vânzătorii din Bazar şi cei de la tonetele de presă sunt cei mai afectaţi de gerul de afară
De când temperaturile au coborât sub minus 20 de grade, inspectorii ITM i-au avertizat pe patronii firmelor care au angajaţi la stradă să le uşureze activitatea. Ei ar fi trebuit să le asigure ceai cald şi să nu-i ţină ore în şir în frig pe muncitori. Ieri, în câteva ore, reporterii „Adevărul de Seară“ au descoperit numeroase cazuri în care patronii firmelor au încălcat legea.
„Trebuie să-mi iau un ban de aici“
La o vulcanizare, angajaţii nu au unde să se încălzească deoarece în spaţiul lor de lucru este rece la fel ca afară. „Mai intru înăuntru, dar nu e prea mare diferenţă faţă de afară. Mai rău e că nici cu mănuşi nu pot să lucrez că nu am îndemânare. Şeful ne mai întreabă dacă mai putem, ne mai trimite acasă când nu sunt clienţi, dar parcă poţi să te duci? Trebuie să-mi iau şi eu un ban de aici“, a spus Pavel Motoc, angajat la o vulcanizare auto.
În municipiul Suceava sunt aproximativ 30 de spălătorii auto şi vulcanizări, plus zece service-uri. La o medie de cinci angajaţi de fiecare unitate, rezultă că 200 de salariaţi tremură de frig când îşi fac meseria. La aceştia se adaugă cel puţin 300 de vânzători la tarabă din Bazar şi de la tonetele de presă. Pentru ei. programul de muncă începe în jur de ora 6.00, când este extrem de frig.
„Ieri dimineaţă la 5.00, când am ajuns în Bazar, erau minus 24 de grade. Mai punem o haină pe noi, două, trei perechi de şosete şi ne mai ducem cu rândul pe la câte un bar de aici că acolo e mai cald“, arată Irina Bădrăgan, vânzătoare, cum face faţă gerului.
Sunt însă şi cazuri în care patronii respectă legea. „În hala în care se lucrează este cald, uşile sunt închise. Încercăm să limităm aproape la zero lucrările afară, ia