„Muzeul Violenţei Şcolare“ este un proiect iniţiat de Fundaţia Raţiu România Bucureşti, care implică liceeni din sectorul 4.
Proiectul se derulează pe trei secţiuni, dezbatere „open space“, ateliere artistice şi o expoziţie-instalaţie şi face parte din programul de Implicare Socială prin Artă.
Liceenii se pot înscrie la dezbateri, ateliere şi expoziţie până la data de 7 februarie. Elevii aleşi pentru dezbatere vor participa în luna iunie la o expoziţie.
Proiectul „Muzeul Violenţei Şcolare“ este o campanie de conştientizare a acestei probleme sociale frecvente în România, dar şi o campanie educaţională specifică pentru segmentul de vârstă 15-19 ani, referindu-se la diferite tipuri de violenţă (fizică, verbală, comportamentală).
În luna februarie, în cadrul dezbaterii „open space“, se vor implica elevi, dar şi specialişti (psihologi, consilieri şcolari, artişti şi profesori).
În perioada februarie-martie, vor avea loc ateliere artistice (artă fotografică, desen, colaj şi sculptură/modelaj) şi de curatoriat. Elevii vor participa la ateliere introductive pe diverse tipuri de exprimare artistică. Tinerii vor fi incitaţi de traineri să îşi exprime opinia faţă de tema violenţei în şcoli.
În luna iunie, va avea loc expoziţia „Violenţa în şcoala ta“, care va fi prezentată într-o locaţie fixă, în prezenţa participanţilor la ateliere, a trainerilor şi a membrilor comunităţii.