Produsele financiare „verzi" îşi croiesc drum către bursele româneşti. Vor reuşi să atragă de partea lor investitorii?
Dacă ar avea de ales unde să locuiască acum, Cătălin Iancu (34 de ani) ar alege Olanda fără să clipească. Preşedintele OTP Asset Management este de-a dreptul fascinat de cultul pe care locuitorii „ţării lalelelor" îl au faţă de natură. A avut la îndemână această alternativă. Totuşi, de la fereastra biroului său nu se văd nici coline înverzite, nici vreo don-quijotescă moară de vânt, ci câteva maşini înghesuite într-o parcare interioară de pe Bulevardul Dacia din Capitală.
Iancu a optat în cele din urmă să se întoarcă şi să lucreze în Bucureşti, una dintre cele mai poluate capitale europene. „Trăiesc de nevoie aici, pentru că, financiar, aici sunt oportunităţile", explică, succint, bărbatul care a preluat la jumătatea lui 2008 frâiele businessului diviziei de asset management a grupului maghiar OTP în România.
Să-l aduci pe o piaţă încă imatură, ale cărei domenii de activitate reprezentate de către emitenţi pot fi numărate pe degetele de la o mână, devine o adevărată provocare. Fondul închis de investiţii OTP Green Energy gândit de echipa lui Iancu a spart tiparele şi a mers pe „împachetarea" unui sector, până acum cunoscut de investitorii români doar din ştirile, dezbaterile şi controversele pe tema încălzirii globale, într-o formulă „îmblânzită" de garantarea capitalului iniţial şi de protecţia împotriva inflaţiei, prin asigurarea unei performanţe de cel puţin 12% în următorii trei ani şi jumătate.
Nu atât de optimiste se anunţă lucrurile pentru cei care mizează în dezvoltarea bursei româneşti pe tranzacţionarea, la fel de inovatoare, a emisiilor de dioxid de carbon. Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS) a lansat, la tranzacţionare, în decembrie 2009, contracte futures cu activ suport certificatele d