Pe de altă parte, importurile de gaze naturale realizate de cele două mari companii din domeniu, E.ON şi GDF SUEZ Energy România, au crescut în ultimele zile de patru-cinci ori, pentru a face faţă consumului ridicat de pe plan local. Sursa: Reuters
Efectele se vor vedea în facturi, pentru că preţul gazelor ruseşti este de două ori mai mare decât al celor din producţia internă.
Potrivit datelor primite de la GDF SUEZ Energy România (fosta Distrigaz Sud - n.r.), livrările zilnice ale companiei au ajuns la 21 milioane metri cubi, faţă de un nivel de 16 milioane metri cubi, atins în mod normal în această perioadă a anului.
Compania a decis utilizarea la maximum a capacităţii de extracţie a gazelor din depozite, dar şi creşterea cantităţii din import de peste patru ori faţă de cât lua înaintea apariţiei valului de frig. „Toate aceste acţiuni de siguranţă a livrărilor vor induce costuri suplimentare, conducând la o creştere a preţului la consumatori în perioada imediat următoare”, au declarat, pentru EVZ, reprezentanţii companiei.
În ceea ce priveşte problemele pe reţea, aceştia au precizat că niciun incident major nu a fost constatat în reţeaua lor de dis tribuţie şi nu sunt probleme de presiune în aria de operare a companiei, care include Bucureştiul.
Presiune scăzută pe reţea
Potrivit specialiştilor din piaţă, şi E.ON a fost nevoit să majoreze de aproape cinci ori impoturile de gaze. Aseară, distribuţia gazelor în aria de activitate a Grupului E.ON se desfăşura în condiţii normale, excepţie făcând doar câteva zone din localităţile Iaşi, Timişora şi Bistriţa, unde au fost înregistrate probleme la parametrii normali de presiune. De asemenea, izolat, au mai fost semnalate probleme în funcţionarea unor regulatoare de presiune, din cauza gerului, consumatorii afectaţi nemaiputând primi gaze.