BCR, cea mai mare banca locala, da un prim semnal de ieftinire consistenta a creditelor in lei pentru companii la inceputul anului, reducand dobanda de referinta cu pana la doua puncte procentuale, pana la un minim de 11,5% pe an. Costul mare al creditelor, dar si deteriorarea situatiilor financiare ale companiilor, facusera aproape imposibila obtinerea de finantari de la banci in 2009.
Dobanda de referinta este un indicator luat in calculul costului creditelor, la aceasta adaugandu-se o marja, stabilita in functie de profilul de risc.
"Trebuie sa stimulam cat mai mult posibil reluarea cresterii economice atat prin reorganizarea creditelor si scaderea dobanzilor clientilor, cat si prin implementarea unor solutii si programe care genereaza crestere", spune Wolfgang Schoiswohl, vicepresedintele executiv corporate al BCR. Pe piata monetara, bancile si-au imprumutat lei intre ele pe perioade foarte scurte de la inceputul anului la dobanzi de 3%-7% pe an. Pentru perioadele mai lungi de o luna dobanzile au fost de 8%-10% pe an.
BCR va reduce de la 1 februarie cu doua puncte procentuale dobanda de referinta fixa pentru creditele noi in lei acordate companiilor. In cazul dobanzii de referinta variabile, care se aplica atat imprumuturilor nou vandute cat si creditelor aflate in derulare, scaderea este de un punct procentual. Reprezentantii bancii subliniaza ca nivelul dobanzii de referinta poate varia in functie de tipul finantarii si de termenul pe care este acordata.
Potrivit datelor din piata, marjele percepute pentru companii peste nivelul dobanzii de referinta sunt de trei-patru puncte procentuale, astfel incat dobanda creditelor ar ajunge la 14%-15% pe an.
BCR, cea mai mare banca locala, da un prim semnal de ieftinire consistenta a creditelor in lei pentru companii la inceputul anului, reducand dobanda de referinta cu pana la doua puncte pr