Sătui să aştepte rezolvarea anchetelor, oamenii de afaceri încearcă să se apere singuri de hoţi. Timişorenii asistă zilnic la fapte penale violente, astfel că se înarmează sau îşi cumpără sisteme de supraveghere.
Afacerişti ucişi în propria vilă, atacuri armate asupra băncilor, benzinării jefuite şi bancomate sparte. Acestea sunt doar câteva dintre cazurile care i-au determinat pe cel puţin o mie de timişoreni să-şi dorească permis de port armă. Săraci sau bogaţi, bănăţenii au fost nevoiţi să asiste la o luptă inegală între vardişti şi infractori, din care, de cele mai multe ori, autorii de crime şi de jafuri ies învingători.
Sătui să audă lamentările continue ale celor care ar trebui să îi apere, timişorenii au ales să se apere pe cont propriu. Anul de criză 2009 s-a dovedit un boom pentru firmele care comercializează sisteme de pază şi protecţie. Este tocmai perioada despre care Inspectoratul General al Poliţiei Române spune că s-a încheiat cu număr record de infracţiuni.
Investiţii în siguranţă, pe lângă taxe şi impozite
Cei cu dare de mână şi-au cumpărat camere video de supraveghere, alarme şi senzori de mişcare, un sistem bun ajungând la cel puţin 2.000 de euro. Dacă până în 2009, în judeţul Timiş doar 150 de persoane aveau dreptul să deţină pistoale cu gaz sau cu bile de cauciuc, la începutul anului 2010, aproape 1000 de persoane au depus documentaţia pentru a intra în rândul pistolarilor. Procedura este simplă, iar preţul pentru un pistol începe de la 300 de lei.
„Pentru armele neletale, de tipul celor cu gaz, la sediul IPJ Timiş trebuie depus un dosar care să conţină o cerere scrisă, o copie după cazierul judiciar şi două poze. Nu este nevoie de un test-psihologic decât pentru armele de vânătoare sau pistoalele cu bile de cauciuc sau glonţ. În medie, în opt zile este eliberată adeverinţa de port-armă”, a spus Marinela Ap