Comunitatea internaţională este dispusă să-i plătească pe insurgenţii afgani care renunţă la luptă. Participanţii la conferinţa asupra Afganistanului de la Londra au decis, ieri, înfiinţarea unui fond internaţional menit să finanţeze reintegrarea talibanilor.
Preşedintele afgan Hamid Karzai nu se întoarce cu mâna goală de la Londra. Reprezentanţii celor aproape 70 de state care au participat la Conferinţa privind situaţia din Afganistan au acceptat strategia liderului de la Kabul de a reacorda un rol politic talibanilor şi a începe negocieri cu aceştia.
Cel care a anunţat această decizie a fost premierul britanic, Gordon Brown. „Ca răspuns al comunităţii internaţionale pentru preşedintele Hamid Karzai, înfiinţăm un fond internaţional destinat finanţării păcii din Afganistan, dar şi a programului de reintegrare menit să furnizeze o alternativă economică celor care nu o au", a declarat Brown.
El nu a furnizat detalii despre totalul sumei ce va fi oferită. „În ceea ce îi priveşte pe insurgenţii care refuză condiţiile reintegrării, nu avem altă alegere decât să-i înlăturăm militar", a continuat Brown. În faţa liderilor occidentali, şeful statului afgan a declarat că ar trebui întinsă o mână „fraţilor" săi dezamăgiţi, care nu sunt „membri ai al-Qaida sau ai altei organizaţii teroriste".
Un purtător de cuvât al preşedinţiei afgane a anunţat că talibanii vor fi invitaţi la un consiliu de reconciliere. Karzai mai ceruse, luni, ONU ca numele rebelilor să fie scoase de pe lista neagră a afiliaţilor de vază la Al-Qaida. Cei 144 de talibani care figurează pe această listă riscă aplicarea de sancţiuni internaţionale, precum îngheţarea averilor şi interdicţia de a părăsi ţara. Potrivit „The Times", Guvernul britanic a confirmat că va contribui cu „mai multe milioane".
Germania a căzut de acord să ofere 70 de milioane de dolari în următorii cinci