BCR, cea mai mare banca de pe piata, si-a construit scenariul de business pentru acest an pornind de la ipoteza cresterii somajului pana la 9 - 10%, ceea ce ar putea genera noi credite neperformante pe segmentul persoanelor fizice afirma surse bancare.
La sfarsitul lunii decembrie 2009, rata oficiala a somajului urcase la 7,8%. In acelasi timp, BCR ia in calcul o posibila majorare a TVA pana la 21-22% in cursul lui 2010, desi autoritatile sustin ca nu vor recurge la majorari de taxe.
Pentru 2010, managementul bancii estimeaza majorarea profitului net cu 13% in lei, in timp ce activele bilantiere ar urma sa urce cu 6,5%. Cresterea bugetata pentru veniturile operationale este de 5,3%. Proiectul de buget pentru 2010 a fost aprobat ieri in AGA. Conform acestuia, BCR nu va deschide nicio unitate, dar nici nu inchide vreuna, in timp ce numarul angajatilor ar urma sa scada cu 679, pana la 8.087, in principal prin externalizarea unor activitati. Banca a renuntat deja la doua centre pentru clientii corporate, numarul acestora fiind in prezent de 48, in timp ce numarul agentiilor de retail a urcat la 663, patru noi devenind operationale la inceputul anului. Actionarii nu au discutat despre o eventuala majorare a capitalului social si nici despre un calendar privind pregatirea listarii BCR.
BCR este controlata de grupul austriac Erste prin holdingul EBG Ceps care a preluat pachetul de 69,3% din actiuni, iar cele cinci SIF-uri detin o participatie cumulata de 30%.
Ieri, actionarii au aprobat si politica de remunerare a membrilor Consiliului de Supraveghere, condus de Andreas Treichl, CEO al Erste Group. Patru dintre cei sapte membri ai Consiliului, adica presedintele, vicepresedintele - Manfred Wimmer (CFO al Erste Group) si alti doi membri - toti angajati ai Erste Group, au renuntat la indemnizatiile pe acest an. Potrivit unor surse din piata, indemniza