Programul de reînnoire a parcului auto revine, anul acesta, spre sfârşitul lunii februarie, cu câteva modificări avantajoase pentru proprietarii de maşini vechi.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a prezentat ieri priorităţile pentru următoarea perioadă, printre care şi demararea programului „Rabla“.
Întrucât bugetul Fondului de mediu este finalizat, programul „Rabla“ va începe la 15 zile după aprobarea lui, cel mai probabil la sfârşitul lunii februarie, iar Imprimeria Naţională va realiza voucherele care vor fi acordate la casarea maşinilor uzate.
Firmele şi şcolile intră în program
Orice persoană fizică poate cumpăra câte maşini doreşte prin Programul Rabla, dar nu poate folosi mai mult de trei tichete valorice pentru o singură maşină.
O condiţie pentru persoanele juridice este aceea că pot lua maşini doar în limita sumei de 200.000 euro.
Noile măsuri adoptate pentru „Rabla“ au în vedere eliminarea autoturismelor vechi, iar prima de casare a unui autoturism va fi de 3.800 de lei.
Mai mult, nu mai cotează de cât timp eşti proprietarul maşinii, a explicat ministrul Borbely.
Iei maşina din târg şi te duci cu ea la casare, iei tichetul aferent şi îţi cumperi maşină nouă.
Nu contează nici dacă maşina veche este înmatriculată sau nu.
Firmele şi şcolile intră în program
O noutate este şi faptul că firmele, primăriile, şcolile şi organizaţiile nonguvernamentale se vor putea bucura de beneficiile programului „Rabla“ din 2010.
De asemenea, producătorii de autoturisme nu vor mai fixa o cotă, ci vor putea să vândă un număr nelimitat de maşini.
Producătorii au lansat deja oferte pentru „Rabla“.
Spre exemplu, la producătorul de automobile Renault, prima de casare este anul acesta de până la 11.400 lei la achiziţia unui autovehicul nou.