Profesorul este autorul celui mai amplu studiu de geografie istorică a judeţului. Este şi organizatorul singurului simpozion de geografie din Moldova. A muncit timp de 12 ani pentru a realiza cel mai amplu studiu ştiinţific realizat vreodată despre aşezările umane din judeţul Botoşani.
Lucrarea, care are nu mai puţin de 600 de pagini, este unică în ţară.
„Este un studiu făcut pe fiecare localitate în parte, chiar şi a celor care au existat odată şi au dispărut cu timpul. Sunt cuprinse 780 de localităţi, dintre care acum mai există doar 368. Cercetarea începe înainte de întemeierea Moldovei, adică de prin anul 1300“, povesteşte profesorul Poclid.
A cercetat peste zece mii de documente de arhivă
Pentru a scrie despre toate acestea, profesorul cercetător a trebuit să ducă o muncă extrem de minuţioasă şi istovitoare. Şi-a petrecut concediile căutând documente prin arhivele din ţară, dar şi din Republica Moldova sau Ucraina.
În total, a cercetat peste 10.000 de documente care aveau legătură cu subiectul cercetării. „Am fost la arhivele din Botoşani, Iaşi, Suceava, la Cernăuţi şi la Chişinău. Multe dintre documente au fost luate de ruşi şi duse la Moscova sau în Siberia. Este o perioadă de 100 de ani, când foarte multe localităţi dispar din documente. Poate se gândeşte cineva să recupereze aceste acte“, mărturiseşte Mihai Poclid. În timpul cercetărilor ştiinţifice, Mihai Poclid a descoperit că multe aşezări sunt mult mai vechi decât se ştia iniţial. Printre acestea se numără şi Botoşaniul, care se pare că ar fi fost înfiinţat de tătari, cu mult înainte de atestările documentare cunoscute.
Numele „Botoşani“, legat de ocupaţia tătară
Istoricul vorbeşte despre o contradicţie legată de atestarea Botoşaniului. El este convins că originea denumirii oraşului este strict legată de perioada în care zon