In toate comparatiile pe care analistii si oamenii de afaceri le fac intre China si India, cei doi giganti ai Asiei, China iese invingatoare in orice domeniu.
Este aproape o traditie ca economia chineza sa o intreaca pe cea a Indiei. Viteza cu care liderii de la Beijing isi pun in practica deciziile si politicile creeaza Indiei o imagine de economie lenta si haotica, iar infrastructura Chinei, considerata un model de dezvoltare moderna, contrasteaza puternic cu cea din New Delhi sau Mumbai, scrie revista Time.
Chiar daca recesiunea a reorganizat puterile economice si centrele financiare din lume, India pare sa iasa din criza tot pe locul doi. In acelasi timp, Beijingul este laudat peste tot in lume pentru politicile pe care le-a adoptat in timpul crizei si care au fost atat de bine gandite incat au ajutat intregul continent asiatic sa reporneasca motoarele economiei.
Totusi, India pare sa aiba un avantaj in fata rivalului sau, in acest moment. Desi cresterea economica este, in continuare, sub cea a Chinei - 6,4% fata de 8,7% - economia Indiei este intr-o situatie mai buna acum, la iesirea din criza. Guvernul din New Delhi nu se confrunta cu aceleasi pericole, asa ca le va fi mult mai usor decat rivalilor chinezi sa isi pastreze tendinta de crestere economica. Analistii sunt de acord ca India are o crestere economica mai sustenabila decat China.
Avantajul Indiei se datoreaza programului diferit de stimulare a economiei in timpul crizei. China a pus in aplicare cel mai mare program de acest fel din istorie, oferind sume uriase pentru infrastructura si reduceri fiscale. De asemenea, Beijingul a mizat pe credite. Imprumuturile acordate in 2009 s-au dublat, intr-un singur an, si au ajuns la 1,4 trilioane de dolari, adica 30% din PIB.
India nu si-a pus in pericol sistemul financiar
Combinatia de masuri