Astrid Heck a venit în oraşul de pe Bega pentru un proiect româno-german de refacere a clădirilor istorice. Aici s-a îndrăgostit de un alt arhitect german, venit în acelaşi scop. Au făcut nunta în România, pe care o iubeau atât de mult că şi-au adus invitaţii nemţi la Timişoara. Drama familiei de arhitecţi a început însă la naşterea fetiţei, când Astrid a murit.
Proiectul româno-german a început în 2004. Printr-un acord între guvernele României şi Germaniei, Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ) a trimis la Timişoara specialişti care să ofere consultanţă în reabilitarea clădirilor istorice. Parteneriatul prevede ca Guvernul Germaniei să contribuie cu şapte milioane de euro la reabilitarea clădirilor istorice din Timişoara. Din totalul sumei două milioane de euro sunt pentru asistenţă tehincă, iar cinci milioane pentru construcţia în sine. Din cele şapte milioane de euro, doar trei mai trebuie returnate, restul fiind oferite ca şi donaţii.
Dragostea nemţească a prins rădăcini la Timişoara
În urma alocării banilor pentru asistenţă tehnică, specialiştii nemţi au venit la Timişoara şi s-au apucat de lucru. Printre ei s-a aflat şi tânăra arhitect peisagist, Astrid Heck. Aceasta şi echipa din care face parte au consiliat sute de proprietari pe care i-a învăţat cum se reabilitează corect o clădire istorică. Pentru acest proiect a sosit la Timişoara ca expert şi un arhitect neamţ de la primăria din Leipzig, Stefan Gabi. „Ei se cunoşteau mai demult, dar aici s-au îndrăgostit unul de altul”, povesteşte şeful direcţiei de Dezvoltare de la Primăria Timişoara, Aura Junie, cea care a fost în permanentă legătură cu nemţii.
Au ţinut nunta în România, în haine populare (foto jos)
Pe timpul şederii în Timişoara, Astrid s-a îndrăgostit de oraş şi de România. Împreună cu soţul ei au decis să se căsătorească la Timişoara