Romania va primi pana in martie 3,3 mld. de euro de la FMI si Comisia Europeana, in conditiile in care a indeplinit majoritatea tintelor negociate cu cele doua institutii.
FMI si Comisia Europeana au finalizat a doua si a treia evaluare a acordului intr-o nota optimista, sustinand insa importanta con ti nuarii reformelor agreate.
Misiunea FMI in Romania va recomanda board-ului de la Washington, la mijlocul lunii februarie, sa elibereze ur matoarele doua transe pentru Romania, de 2,3 mld. euro, banii urmand sa ajunga pana la finele lunii, potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a acordului.
Iar Comisia Europeana va elibera urmatoarea transa de un miliard de euro in luna martie, dupa cum a dat asigurari Fabienne Ilzkovitz, reprezentanta CE. Singurul criteriu care nu a fost indeplinit de Romania este cel privind arieratele. FMI a amanat termenul privind eliminarea arieratelor statului pana la finalul acordului, in aprilie 2011, programul prevazut initial fiind sfarsitul acestui an.
Franks a explicat ca modificarea termenului prevazut initial a fost determinata de faptul ca stocul initial de arierate a fost mai mare decat cel prevazut, ca urmare a dificultatii de monitorizare de catre Guvern a datoriilor statului la nivelul autoritatilor locale.
Seful misiunii FMI a subliniat necesitatea reducerii cheltuielilor salariale in sectorul bugetar, precizand ca Romania nu este o tara bogata si nu-si poate permite un sector public de "tip Mercedes", ci unul de "tip Dacia". "Daca as putea sa folosesc o analogie, in familia mea de exemplu, daca as vrea sa cumpar un Mercedes, dar nu mi-as putea permite decat o Dacia, atunci mi-as cumpara o Dacie. Romania nu-si poate permite un sector public de tip Mercedes, ci unul de tip Dacia. Nu este nimic in neregula cu Dacia, este un mijloc de transport bun, confortabil", a precizat Franks. El a ma