Legea unica a pensiilor largeste baza de contribuabili, insa nu precizeaza clar in ce conditii se va plati CAS in cazul veniturilor din PFA, unde in prezent exista anumite facilitati fiscale. De asemenea, cele 140.000 de pensii ale fostilor militari si politisti nu vor fi recalculate, potrivit proiectului de lege.
Cei care detin actiuni la companii si realizeaza venituri din dividende, precum si persoanele fizice autorizate (PFA) sau cele care au venituri anuale exclusiv din drepturi de autor si conventii civile, ale caror venituri brute anuale trec de patru salarii medii brute pe economie vor plati CAS de 31,3% din venit, potrivit proiectului legii unice a pensiilor, aflat in dezbatere publica.
Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2010 este de 1.836 lei, astfel ca vor plati CAS doar cei care au un venit anual de cel putin 7.344 de lei. Specialistii in fiscalitate consultati de ZF spun ca exista mai multe neclaritati in proiectul de lege. "Nu este clar, in cazul PFA, spre exemplu, daca se va aplica CAS pe suma declarata sau pe suma reala, la fel cum nu este clar daca in cazul in care o persoana are si PFA si un alt contract de munca, pe care plateste deja CAS, trebuie sa mai contribuie si pe veniturile realizate pe PFA", spune Emilian Duca, tax partner la BDO Tax Advisors.
In prezent, persoanele care au PFA si un alt contract de munca pe care platesc contributii de asigurari sociale nu mai sunt obligate sa plateasca CAS si pe venitul de pe PFA. Detinatorul unui PFA este obligat sa declare o anumita suma si sa contribuie raportat la suma declarata. CAS se aplica la venitul asigurat avand ca baza salariul minim pe economie si nu castigul real din timpul anului. Prin raportarea baza de impozitare la salariul mediu brut pe economie se largeste baza de impunere de la 2.400 la 7.400 de lei anual