Crime. Masacre. Încălcarea gravă a drepturilor omului. Implicare în războaie civile. Acestea sunt acuzațiile aduse companiilor miniere canadiene în 30 de țări din întreaga lume. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a cerut mai multe anchete referitoare la activitatea acestor companii, dar Canada a rămas un paradis pentru magnații minelor de aur.
Despre Roșia Montană s-au scris sute, poate chiar mii de articole în presa din România. Fără a fi un secret, unul dintre aspecte a fost mai puțin menționat, faptul că în țara noastră dețin licențe de exploatare a zăcămintelor de aur și a altor metale prețioase, nu una, ci trei companii canadiene. Proiectul de la Roșia Montană este doar începutul unei exploatări care nu vizează doar această localitate, ci întreg arealul Munților Apuseni, la care se adaugă Oravița (în județul Caraș-Severin), Lăpușna (în județul Mureș) și Baia Mare. Mai mult, proiectele de exploatare vizează localități din Grecia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina și Slovacia. Demararea proiectului de la Roșia Montana este doar începutul, capătul de pod necesar pentru a demara exploatări similare în toate zonele și țările amintite (mai puțin în Ungaria unde, anul trecut, în decembrie, a fost votată Legea Anti-cianură).
Datele și hărțile pe care le vedeți mai jos provin de pe site-urile oficiale ale companiilor canadiene sau reprezintă informații prezentate în presa canadiană, care citează diferite surse oficiale și organizații: Asociația minieră din Canada, Comisia de Afaceri Externe și Dezvoltare Internațională a Canadei, Biroul Comisiei de Lobby din Canada.
Așadar, informațiile care au fost mai puțin mediatizate, se referă la faptul că, alături de Roșia Montana Gold Corporation (RMGC), mai dețin licențe de exploatare a aurului și argintului în România, alte două firme canadiene, Carpathian Gold și European Goldfields. Cele trei firme au în comun nu