Gazele nu se vor scumpi foarte curând, spune la RFI şeful ANRE, Petru Lificiu, care nu avansează o dată anume. El precizează însă că gazul se va scumpi, dacă într-un final costurile de producţie vor fi mai mari decât veniturile. Nu e vorba de o aliniere la un preţ european, ci de respectarea concurenţei de pe piaţa comunitară, explică el. Preţul la gaze e mai greu de prognozat şi decât vremea, crede oficialul ANRE. România are cel mai mic preţ la gaze din toată UE, spune Lificiu. Şeful ANRE subliniază că gazele din România sunt pe sfârşite şi extracţia costă din ce în ce mai mult.
Gazele nu se vor scumpi foarte curând, spune la RFI şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Petru Lificiu (audio), care nu avansează o dată anume. El precizează însă că gazul se va scumpi, dacă într-un final costurile de producţie vor fi mai mari decât veniturile. Nu e vorba de o aliniere la un preţ european, ci de respectarea concurenţei de pe piaţa comunitară, explică el. Preţul la gaze e mai greu de prognozat şi decât vremea, crede oficialul ANRE. România are cel mai mic preţ la gaze din toată UE, spune Lificiu. Şeful ANRE subliniază că gazele din România sunt pe sfârşite şi extracţia costă din ce în ce mai mult.
Iată un extras din interviul acordat de Petru Lificu :
"Nu e vorba de o scumpire a gazului, ci de relaţia dintre costurile de producere, transport, distribuţie şi furnizare şi veniturile reglementate, pe care operatorii trebuie să le primească. Acuma, există multe legende că aceste costuri sunt foarte mari, că profiturile sunt foarte mari, realitatea este aici, la noi, la Autoritatea Naţională : aceste costuri sunt mari. Nimeni nu spune că vor creşte preţurile la gazele naturale, iar în strategia noastră de reglementare pe anul acesta şi pe anii următori ar fi ca preţul la gaze să rămână constant, cu condiţia ca şi costurile să poată