FMI ne da banii, dar strange surubul. Conditiile nu au fost inasprite, doar spatiul pentru smecheria romaneasca a fost limitat pentru ca expertii fondului si-au dat seama cu cine au de-a face.
Vazand cum a facut guvernul restructurarea aparatului bugetar anul trecut, adica taind mai mult posturi neocupate, decat operand concedieri efective, FMI a pus sub lupa cele mai paguboase zece companii de stat si, se pare, a impus pentru ele un calendar strict al restructurarii.
Reformele in administratia publica trebuie incheiate pana la finele lui aprilie. Legea responsabilitatii fiscale trebuie adoptata pana la sfarsitul lui martie, iar reformele in administratia publica trebuie incheiate pana la finele lui aprilie.
Una peste alta, FMI s-a asigurat ca lasa cat mai putin spatiu de manevra puterii de la Bucuresti lipsita de reala vointa politica reformista. Si a estimat si costul social al reformelor, atingerea milionului de someri.
Este previzibil ca indeplinirea acestor conditii se va lasa cu poteste. Deja unele astfel de miscari sunt programate: functionarii vor sa intre in greva, pensionarii ies in strada, toata bugetarimea e cu arma la picior. Intr-un fel, oamenii sunt de inteles.
Nu poti gandi macroeconomic sub sabia lui Damocles a ratei la banca si a facturii la intretinere. In plus, balbaielile, demagogia, coruptia si, uneori, chiar nerusinarea guvernantilor sunt deja constante, indiferent cum e colorat politic Palatul Victoria intr-un moment sau altul. Ele au subminat dramatic increderea romanilor in cei care ii conduc.
Potrivit ultimului barometru, in noiembrie anul trecut, doar 22% din romani aveau incredere in guvern si doar 11% in partide. Nu poti accepta terapii dure de la un doctor in care nu ai incredere si despre care esti convins ca nu urmareste decat propriile interese.
Pe de