Opera Naţională Bucureşti, prin Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess"(SEOB), în parteneriat cu Accademia del Teatro alla Scalla din Milano şi Svasta Consult România, a lansat astăzi proiectul de anvergură internaţională "Formare profesională specifică în cadrul Studioului Experimental de Operă şi Balet pentru meserii de scenă şi abilitaţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului - studiOpera".
Scopul proiectului studiOpera este înglobarea în sistemul artelor spectacolului din România a celor mai bune competenţe existente în străinătate printr-o extindere a modelului formativ al Academiei Teatro alla Scala pe teritoriul ţării noastre. "Sunt bucuros că un proiect de asemenea importanţă pentru instituţiile de spectacol din România se va desfaşura în cadrul Operei Naţionale Bucureşti şi sunt sigur că rezultatele obţinute vor ridica nivelul profesional al angajaţilor ONB" a afirmat Cătălin Ionescu Arbore, director general ONB.
Durata proiectului este de 3 ani şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, "Investeşte în oameni!", cu o finanţare nerambursabilă de 17.963.028 lei, cea mai mare finanţare nerambursabilă obtinută de un teatru din România din partea unui organism european.
Structura proiectului prevede într-o primă etapă(noiembrie 2009-iulie 2010) cercetarea complexă, la nivel naţional, a sistemului profesionist în domeniul artelor spectacolului, de la instituţii de învătămant superior până la actori sociali, cu scopul de a descoperi şi a identifica nevoile de formare profesională.
A doua parte prevede elaborarea unui program de instruire adecvat şi derularea unui program de "formare de formatori", cu ajutorul specialiştilor Academiei Teatrului La Scala. Va fi astfel creat un Centru de consultanţă profe