Candidaturi in echipa sau candidaturi individuale pentru fiecare functie de conducere? Aceasta este intrebarea la care sunt chemati sa raspunda membrii PSD si PNL.
Dincolo de ratiunile teoretice, exista unele ce tin de maximizarea sanselor unui candidat sau ale altuia la viitoarele congrese. Analistii atrag insa atentia ca ambele formule prezinta avantaje si dezavantaje.
La PSD, ideea trecerii la un sistem al candidaturilor in echipa, cum exista in prezent la PDL, a razbatut dupa intalnirea informala de la Poiana Brasov, pusa la cale de presedintele Mircea Geoana. Propunerea ar fi fost agreata, potrivit unor surse social-democrate, de majoritatea presedintilor de filiale prezenti la reuniune. Daca va fi acceptata modificarea, ar insemna ca fiecare candidat la sefia PSD sa vina cu o lista de propuneri pentru functiile de presedinte executiv (daca va fi reintrodusa, cum doreste Adrian Nastase), de vicepresedinte si de secretar general, impreuna cu o platforma politica si ideologica. In mod asemanator ar urma sa se procedeze si la PNL, daca va gasi sustinere propunerea vicepresedintelui Relu Fenechiu.
Cele doua variante sunt aprins dezbatute in partide, mai ales ca unii dintre cei care si-au anuntat intentia de a tinti sefia PSD si PNL pledeaza puternic pentru varianta candidaturii in echipa, plecand de la premisa ca astfel isi maximizeaza sansele la congres.
Membrii de partid vad mai mult avantajele
La PSD, printre cei care si-au asumat public sustinerea pentru varianta candidaturilor in echipa se numara Cristian Diaconescu. Spunand ca vrea sa intre in cursa pentru sefia PSD pentru "a rupe gardurile de sarma ghimpata" care se ridica in partid, acesta s-a declarat increzator ca "un compromis se poate realiza".
Pareri pro echipa au si unii lideri de filiale. De pilda, presedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, care sustine