SCRISOARE CĂTRE BOC. Marius Oprea îl acuză pe Vladimir Tismăneanu că face presiuni pentru a prelua controlul asupra institutului de stat pe care îl conduce. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
O hotărâre de guvern de acum două luni, care prevedea comasarea a două institute ce aveau ca obiect de studiu istoria recentă, a declanşat o luptă acerbă pentru controlul acestui domeniu. Deşi preşedintele fostului Institut de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), Marius Oprea, conduce în virtutea inerţiei noul Institut de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), el nu a fost reconfirmat în funcţie de primul- ministru Emil Boc, aşa cum prevede legea.
O situaţie de ilegalitate
Asta l-a determinat pe Oprea să acuze presiunile politice care se fac pentru numirea unui alt preşedinte, considerând că nu mai este dorit în această funcţie din cauza afilierii sale politice la liberali. „Nu cred că mi se poate reproşa nimic privind managementul instituţional”, spune Oprea, căruia i s-au alăturat ieri mai mulţi angajaţi ai IICCR, ce au semnat o scrisoare către Emil Boc.
„Este un om onest, un bun manager şi un remarcabil istoric”, argumentează ei în scrisoarea prin care cer reconfirmarea în funcţie. În scrisoare se arată că Oprea conduce, practic, ilegal IICCR, semnând în continuare acte indispensabile. Lucia Hossu-Longin, se cretarul institutului, consideră că „se doreşte să fim Institutul de «Îngropare » a Crimelor Comunismului” şi acuză presiunile de a-l înlocui pe Oprea cu „persoane anexate cercurilor politice de la putere”.
Toţi potenţialii şefi infirmă
Numele pe care-l invocă echipa IICCR, în frunte cu Oprea şi Hossu- Longin, este acela al lui Vladimir Tismăneanu, care ar dori, susţin aceştia, fie să preia el însuşi conducerea, fie să impună în funcţia de preşedinte un apropi