În România, un bărbat poate spera să ia, în medie, doar cinci ani pensie, iar femeile - 17 ani. Potrivit legii actuale a pensiilor, un bărbat român contribuie cât timp e angajat, la stat, cu peste 300.000 de lei în cei aproape 44 de ani de muncă şi primeşte la pensie 47.000 de lei.
Ministerul Muncii a propus, în proiectul de lege supus dezbaterii publice, egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Este singura soluţie pentru salvarea sistemului de pensii, a declarat categoric ministrul Muncii, Mihai Şeitan: "Dacă nu reformăm sistemul, fondul de pensii va intra în colaps!".
Interesul timişenilor pentru un job în străinătate creşte anual
Emil Boc: Avem termen de elaborarea a legii pensiilor până pe 3 februarie
AUDIO Mihai Tănăsescu: „Sistemul actual de pensii nu mai rezistă pe termen lung“
El a explicat că deficitul bugetului de pensii în 2010 se ridică la 1,8 miliarde de euro, echivalentul a 7,5 miliarde de lei. În acest moment, România are cinci milioane şi jumătate de persoane care plătesc contribuţii la fondul asigurărilor sociale şi cinci milioane şi jumătate de pensionari.
Rata de dependenţă, adică numărul celor care primesc pensii raportat la cel al contribuabililor din sistem, este de 0,98 şi ar urma să crească la 1,22 în 2050. Principalele cauze sunt: fenomenul îmbătrânirii populaţiei şi cel al migraţiei forţei de muncă.
Galaţi/ Proteste de stradă ale pensionarilor: "Arătăm mai bătrâni decât suntem!"
Bărbatul român, cel mai năpăstuit din UE
Casa Naţională a Pensiilor (CNP) a calculat că, în medie, fiecare român ar beneficia, în medie, de 14 ani de pensie publică. Media CNP este obţinută din anii de pensie ai femeilor, care sunt longevive, şi puţinii ani care le rămân bărbaţilor după retragerea din muncă.
Acum, vârsta de pensionar