Statul român şi-a dublat în ultimii doi ani împrumuturile, iar acest ritm trebuie să încetinească în perioada următoare, avertizează reprezentantul României la FMI. Deşi nivelul datoriei publice este la jumătate din criteriul de referinţă de 60%, cadenţa creşterii este îngrijorătoare şi Guvernul trebuie să se oprească la 35%.
De la un nivel de 15% datorie publică în 2007, România a ajuns la performanţa de a-şi dubla acest indicator în numai doi ani. Deşi pragul de 30% nu este mare comparativ cu nivelul de referinţă de 60%, economiştii atrag atenţia că ritmul de creştere este cel care implică riscuri.
„România are o datorie de 29% din PIB. Unii vor spune «Bravo! Putem să ne mai împrumutăm». Dar îngrijorătoare este viteza îndatorării, pentru că vom ajunge la nişte cifre foarte mari", a declarat, ieri, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Tănăsescu şi Vlădescu îl contrazic pe Rogoff: „Domnul s-a pripit!”
Deficitul bugetar de 3% din PIB nu va fi atins în 2011. Aderarea la euro devine problematică
AUDIO Mihai Tănăsescu: „Sistemul actual de pensii nu mai rezistă pe termen lung“
Împrumuturi investite prost
Oficialul a spus că problema cea mai gravă este că împrumuturile s-au dus într-o direcţie greşită. „Ce e mai grav este că nu vedem rezultatele palpabile ale acestor împrumuturi. Nivelul maxim pe care România îşi permite să-l atingă, pe termen scurt, este de maximum 35% din PIB", a adăugat Tănăsescu.
Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, susţine opinia oficialului FMI, dar spune că statele UE sunt într-o situaţie mult mai gravă.
„Grecia, Italia, Franţa sunt ţări care nu vor reveni sub pragul de 60% până în 2030 - 2040. Dar nici în aceste condiţii nu cred că România va primi derogări pentru a adera la zona euro", a spus Dumitru. Despre o scădere a datoriei publice nu poate fi vorba în următorii a