Ioana Lupea: „Sistemul şi-ar dori să-l ţină pe Cristian Diaconescu rupt de realitate, cuplat la resursele şi inte resele lui, să-l transforme într-o formă de viaţă politică artificială, aşa cum a făcut-o cu Mircea Geoană”.
Sistemul care l-a susţinut pe Mircea Geoană în alegerile prezidenţiale s-a repliat în spatele noii stele a PSD, Cristian Diaconescu. De la cuplul de paranormali Hrebenciuc & Vanghelie, la „maleficul” SOV a cărui televiziune îl are, aproape în fiecare seară, ca invitat special, muşuroiul de interese partinice şi extrapartinice încearcă săşi creeze un nou rege, acum că fostul a fost sedus, utilizat şi epuizat. Sistemul şi-ar dori să-l ţină pe Cristian Diaconescu rupt de realitate, cuplat la resursele şi interesele lui, să-l transforme într-o formă de viaţă politică artificială, aşa cum a făcut-o cu Mircea Geoană.
Alegerea lui Cristian Diaconescu preşedinte al PSD nu va închide lupta pentru putere în partid, ci dimpotrivă, o va deschide. După congres va începe o nouă bătălie: cine va deţine controlul asupra preşedintelui PSD. Şi Ion Iliescu, şi baronii, şi serviciul special al lui Dumitru Iliescu, al cărui purtător de cuvânt Marian Vanghelie l-a însemnat în frunte pe fostul ministru cu declaraţia „e o variantă plauzibilă”, toţi doresc un singur lucru: supravieţuirea sistemului. Cristian Diaconescu este alesul şi nu întâmplător. Un politician proaspăt, cu o imagine impecabilă, împăciuitor, fără ambiţiile de putere ale lui Mircea Geoană, el nu este nici măcar costisitor ca fostul premier Adrian Năstase. Într-un cuvânt, e convenabil.
Pentru a transforma o organizaţie mamut, federalizată în latifundii autonome, clientelară şi dezideologizată într-un partid politic modern, e nevoie de sabie. Căci corupţia PSD a ajuns definiţie de dicţionar. În dreptul cuvântului „baron”, Dicţionarul de argou al limbii române publicat în