Bucureştiul a depăşit Budapesta la costul de ocupare a spaţiilor de birouri, cu 3.300 de euro/angajat/an, faţă de 3.250 euro, deşi are o suprafaţă mai mică alocată angajaţilor, respectiv 11 mp, comparativ cu 12,6 mp, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. „Diferenţa îşi are originea într-un cost mai mare pe metru partat ocupat, respectiv o chirie de referinţă mai mare la noi decât în capitala Ungariei“
Bucureştiul a depăşit Budapesta la costul de ocupare a spaţiilor de birouri, cu 3.300 de euro/angajat/an, faţă de 3.250 euro, deşi are o suprafaţă mai mică alocată angajaţilor, respectiv 11 mp, comparativ cu 12,6 mp, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
„Diferenţa îşi are originea într-un cost mai mare pe metru partat ocupat, respectiv o chirie de referinţă mai mare la noi decât în capitala Ungariei“, a declarat Bogdan Sergentu, head of valuations & consulting în cadrul DTZ Echinox.
Peste Bucureşti, în ceea ce priveşte costul de ocupare, se situează Praga, Kiev şi Varşovia, care afişează costuri anuale între 4.110 şi 4.220 de euro pe post de lucru.
Costurile de întreţinere sunt comparabile în România, Ungaria, Cehia şi Polonia, situându-se în jurul valorii de 4 euro/mp. Ele sunt semnificativ mai mari la Kiev, unde se ridică la 7 euro/mp. Cu toate acestea, capitala Ucrainei a înregistrat o diminuare de 51% a costurilor de ocupare, de la un an la altul.
Creşteri lente ale costurilor până în 2013
Creşterile costurilor de ocupare ale clădirilor de birouri vor fi relativ lente în perioada 2010-2013, în contrast cu evoluţia rapidă experiementată în anii trecuţi. Acest fenomen reflectă situaţia economică, ce va avea un impact mare asupra politicilor de recrutare şi asupra cererii de spaţii de b