Ştiinţa ne ajută să înţelegem mecanismele organismului uman. Documentarul „Corpul omenesc: maşinăria supremă“ încearcă să ofere câteva răspunsuri la întrebările noastre.
Misterele organismului uman au surescitat spiritele şi au stârnit întrebări încă de la apariţia homo sapiens. Dorinţa de a cunoaşte mecanismele care conduc la crearea organismului uman, precum şi cum funcţionează acesta, a rezultat într-o serie de cercetări, a căror finalizare este departe de a fi terminată. Ştim acum că evoluţia umană nu s-a oprit, omul continuând să se schimbe, să se transforme.
Evoluţie continuă
În ultimii 10.000 de ani, sute de gene ale genomului uman au suferit modificări, producând schimbări asupra creierului, dar şi asupra fizicului nostru. Potrivit paleontologilor, ultimele cercetări arată că creierul uman se micşorează, datorită specializării activităţilor noastre zilnice.
Totodată, corpul uman este mai sensibil la schimbările climaterice, dar şi la bolile noi care apar datorită mutaţiilor rădăcinilor virusurilor. Şi alimentaţia noastră, care este din ce în ce mai „bombardată" de E-uri şi substanţe nocive, ne face să evoluăm în mod diferit.
Per total, omul secolului XXI este diferit de cel de la începutul anilor 1900. Şi asta datorită tehnologiei, schimbărilor climaterice, cât şi a celor comportamentale, care ne fac să fim tot mai sedentari.
Explicaţia ştiinţifică
Documentarul „Corpul uman: maşinăria supremă", care începe la Discovery Channel de marţi, 2 februarie, de la ora 21.00, oferă o perspectivă unică asupra mecanismelor complexe ale organismului uman. Plecând de la subiecţi diferiţi, documentarul prezintă „ştiinţa" care susţine activitatea organismului nostru.
Totodată, acest program va oferi răspunsuri la întrebări precum „De ce se atrag contrariile?", „De ce fel de abilităţi senzoriale au nevoie atleţii pentru a fi cei