Consolidarea fiscală asumată în acordul de împrumut cu finanţatorii externi, prin care deficitul bugetar trebuie restrâns la 3% din PIB începând cu 2011, a fost amânată pentru 2012, a declarat, joi, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Comisia Europeană (CE) a fost de acord, la ultima reuniune ECOFIN, ca România să amâne cu un an ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, necesară pentru atingerea unuia dintre criteriile de la Maastricht. Acest indicator, alături de alte criterii importante - precum inflaţia şi datoria publică - permit unui stat să adere, în termen de doi ani, la zona euro.
CE recomanda României, la mijlocul anului trecut, să reducă deficitul bugetar sub nivelul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2011. Potrivit lui Tănăsescu, ţinta a fost amânată pentru 2012. "Consolidarea fiscală a fost amânată până în 2012, nu în 2011", a spus oficialul FMI.
Potrivit consultantului financiar Aurelian Dochia, în România, aderarea la zona euro nu este văzută ca o prioritate. "Cred că ne îndepărtăm de calendarul pe care ni-l propusesem şi toţi indicatorii sunt ieşiţi din limite, mai puţin datoria publică", a spus Dochia. Acesta a precizat că îndeplinirea criteriilor de la Maastricht nu este suficientă. "CE cere îndeplinirea sustenabilă a acestor criterii şi va deveni miult mai dură în acceptarea unui stat în zona euro, aşa că nu sunt foarte optimist în privinţa României", a adăugat consultantul financiar.
În iunie 2009, CE recomanda autorităţile de la Bucureşti să pună în aplicare măsurile fiscale prevăzute în bugetul pe anul trecut, în special pe cele cu privire la salariile din sectorul public şi reforma sistemului de pensii. Astfel, CE recomanda o ajustare a deficitului cu cel puţin 1,5% din PIB începând cu anul 2010.