La Editura Polirom a apărut recent „Jurnalul revoluţiei cubaneze“ de Ernesto Che Guevara. După „Jurnal pe motocicletă“, volum de notiţe ale revoluţionarului comunist în devenire, şi „Jurnalul revoluţiei cubaneze“, editura va tipări şi „Jurnalul bolivian“.
Ultimele două volume vor fi lansate joi, 4 februarie, la Club Control din Bucureşti, unde va avea loc o petrecere tematică pentru toţi cei interesaţi de celebrul „Il Comandante", una dintre cele mai controversate personalităţi ale istoriei secolului XX.
Cele trei volume din seria Che Guevara alcătuiesc un autoportret al insurgentului sud-american, revoluţionar de stânga şi lider al regimului comunist din Cuba.
VIDEO Nicaragua: Daniel Ortega arată presei fotografii inedite cu Fidel Castro
ONU: România, unul dintre statele care a practicat detenţia secretă
Revoluţionarul transformat în mit
Prezenta ediţie a „Jurnalului revoluţiei cubaneze", autorizată şi revizuită de Centrul de Studii Che Guevara din Havana, cuprinde însemnările rebelului Che despre revoluţia cubaneză din 1956-1959, cu corecturile pe care autorul însuşi le-a făcut mai târziu, şi câteva fotografii valoroase din această perioadă.
Ediţia tradusă acum în limba română are la bază manuscrisul descoperit de soţia lui Guevara, care conţinea în final următorul paragraf: „Iată «Jurnalul», corectat şi cu adăugiri, dacă vreodată va exista dorinţa de a fi publicat".
În jurnalul care relatează „revoluţia poporului" din 1956-1959 (răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista de către mişcarea de gherilă condusă de Fidel Castro şi tânărul medic Ernesto Guevara), încheiată după lupte sângeroase, se conturează un autoportret cu lumini şi umbre ale unui revoluţionar mânat de idealuri de dragul cărora s-au sacrificat mii de vieţi omeneşti.
Lucrarea are valoare de document istoric şi surprinde numeroase episoade din