Dupa explozia de interes privind dezvoltarea parcurilor eoliene, o noua tendinta ar putea prinde contur pe piata locala in domeniul producerii de energie din surse regenerabile, proiectele solare putand fi urmatorul punct de concentrare a investitiilor pe termen lung, crede Carmen Neagu, region executive al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Moldova.
Neagu coordoneaza un domeniu care a adus proiecte de un miliard de dolari in 2008, divizia de energie fiind in momentul de fata segmentul vedeta al americanilor de la General Electric, cel putin in aceasta regiune.
"In 2008, regiunea Romaniei, Moldovei si Bulgariei, GE Energy a castigat proiecte in valoare de un miliard de dolari, care reprezinta aproape jumatate din valoarea proiectelor pentru regiunea Europei Centrale si de Est, Rusia si CSI", spune reprezentanta GE Energy.
Compania a reusit sa castige in Romania contracte importante in ceea ce priveste productia de energie electrica, devenind furnizor de echipamente pentru proiecte in valoare de peste 1,5 miliarde de euro. Printre aceste proiecte se numara centrala de 860 MW pe care Petrom, cea mai mare companie locala, o construieste pe platforma rafinariei Petrobrazi, si parcul eolian de 600 MW, cel mai mare parc eolian pe uscat, pe care cehii de la CEZ au ales sa-l construiasca in doua localitati dobrogene, Fantanele si Cogealac.
A readus Romania pe harta GE
"Aprecierile conducerii GE Energy privind realizarile regiunii au fost deosebite, mi s-a spus ca am readus Romania pe harta GE", a spus el.
Anul 2009 a fost insa mai slab comparativ cu 2008, considerat de foarte multi jucatori ca fiind unul de varf, problemele de finantare si scaderea consumului de energie fiind printre principalele cauze care au dus la scaderea comenzilor.
"Anul 2009 a fost sub aspectul proiectelor energetice mai slab decat 2008, care a fost un