Conducta Arad - Szeged, prin intermediul careia sistemul national de transport al gazelor naturale urma sa fie legat cu cel din Ungaria fiind astfel facuta conexiunea intre Romania si piata vest-europeana, inca nu este in functiune, desi de mai multe ori pe parcursul anului trecut autoritatile locale au dat ca sigura finalizarea acestui proiect in prima zi a anului 2010.
In discutii de 10 ani
Despre conducta care are o lungime de circa 100 de kilometri se discuta de aproape 10 ani, realizarea ei fiind extrem de importanta pentru Romania in contextul in care piata locala are o singura sursa de alimentare cu gaze de import: Rusia.
Finalizarea acesui proiect ar fi fost cu atat mai importanta acum cand din cauza temperaturilor extrem de mici, Ministerul Economiei a decis la inceputul acestei saptamani instalarea situatiei de urgenta in alimentarea cu gaze naturale, pentru zilele de marti si miercuri fiind luata masura suplimentarii importurilor de gaze.
Cum nu exista nicio alternativa de import, Romania a cerut gaze tot de la Gazprom, desi ar fi putut avea o alta solutie daca proiectul Arad-Szeged ar fi fost finalizat.
"Din cauza lipsei aprobarii din partea Guvernului Romaniei pe acordul interguvernamental care ar fi permis desfasurarea lucrarilor de constructie la granita, transportul (gazelor prin Arad - Szeged - n.r.) nu a inceput inca. Toata infrastructura planificata, in afara portiunii de la granita, este construita. Cum va fi aprobat de Romania acordul interguvernamental si va fi semnat de ambele parti, partea lipsa a conductei va fi construita si transportul poate incepe imediat", au declarat reprezentantii FGSZ Natural Gas Transmission Closed Company, compania de transport al gazelor naturale din Ungaria, membra a grupului petrolier MOL si partenerul Transgaz in proiectul Arad-Szeged. Reprezentantii Transgaz au confirmat aceasta inf