Magistraţii Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti l-au condamnat joi pe fostul şef SRI Prahova, Corneliu Păltânea, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită. Decizia instanţei nu este definitivă.
DNA l-a trimis în judecată pe Păltânea în decembrie 2007. Potrivit procurorilor, Păltânea l-a întâlnit în 1991 pe denunţătorul său, Marin Breajăn, care preluase activele turistice ale vilelor Vânătorul şi Căprioara pentru a desfăşura activităţi turistice. Denunţătorul a fost contactat de Păltânea, care i-a propus lui Breajăn să îl înregimenteze în SRI Prahova, ca ofiţer acoperit. În schimbul acestui favor, Păltânea i-a cerut lui Breajăn să îi ofere cazare gratuită lui şi prietenilor săi atunci când dorea să vină în staţiunea Cheia. Dacă Breajăn s-ar fi opus, atunci Păltânea i-ar fi desfiinţat afacerile.În 1999 relaţiile dintre cei doi s-au stricat, Păltânea făcând demersuri în urma cărora denunţătorul a pierdut vila Căprioara.
Marin Breajan a dezvăluit procurorilor în 2007 înţelegerea, fiind nemulţumit că a fost trecut în rezervă în mod abuziv. Fostul şef al SRI Prahova ar fi cerut trecerea în rezervă a lui Breajan pe motiv că ar fi "înnebunit". Caracterul abuziv al trecerii în rezervă a fost demonstrat în 2001, moment în care Păltânea a fost destituit, iar martorul reîncadrat ca ofiţer.
Al doilea dosar al lui Păltânea
Păltânea mai este judecat într-un dosar în care procurorii DNA îl acuză că în perioada 1996-2001, în calitate de şef al Secţiei de Informaţii a SRI Prahova, a pretins de la un cetăţean străin, care l-a şi denunţat, servicii turistice gratuite şi alte foloase materiale, toate în echivalentul sumei de 20.000 de dolari, pentru ca în schimb să-l sprijine pe acesta, prin intermediul şefilor săi, să fie numit în funcţia de consul onorific al României într-o ţară străină. Prin rechizitoriu s-a mai stabilit că în cur