Ioan Ursuţ a devenit cunoscut abia după ce numele lui a fost legat de jaful armat din Pasul Gutâi, după un atac care i-a lăsat cu gura căscată până şi pe oamenii legii din Maramureş, care nu s-au gândit că vor ajunge sa ancheteze un caz asemănător doar cu filmele poliţiste de la televizor. Băimăreanul este însă o "vedetă" în străinătate, mai ales în Suedia, ţara în care a trăit ani buni şi în care şi-a creat o faimă de infractor sângeros.
El are biografia publicata pe enciclopedia online Wikipedia, lucru de care putini artisti, literati sau alte personalitati ale Maramuresului au parte. In plus, ziarele din strainatate au scris nenumarate pagini despre viata tumultoasa a periculosului criminal din Baia Mare, despre asasinatele si jafurile sale, despre incercarea sa de a reveni la... cele sfinte, pentru ca dupa eliberarea din penitenciar s-a dus sa lucreze intr-o biserica. S-a intamplat in 2007, cand Ioan Ursut a beneficiat de o amnistie. Decizia a facut ca "unul dintre cei mai cautati criminali ai Suediei din toate timpurile" - dupa cum a scris presa - sa fie pus in libertate.
Ioan Ursut a fost arestat preventiv pentru 29 de zile dupa ce anchetatorii au stabilit ca exista o legatura intre el si atacul asupra blindatei pline cu bani a G4S care intr-o dimineata ca oricare alta a traversat Pasul Gutai pentru a imparti pensiile batranilor din Maramuresul istoric. Anchetatorii au identificat la locul jafului armat din 15 septembrie 2009 probe ADN care coincid cu cele ale baimareanului. Aceasta si nu doar a facut ca magistratii Tribunalului Maramures sa il puna din nou dupa gratii pe Ioan Ursut. Pentru el situatia nu este noua, pentru ca a fost inchis in mai multe randuri pentru infractiuni si mai grave decat cea comisa in toamna anului trecut pe DN18, in Pasul Gutai.
Portretul banditului baimarean: 51 de ani, crime, jafuri, talharii si evadari