Producatorii de tigarete vad scaderi de vanzari in acest an pe piata din cauza contrabandei, dar mizeaza inca pe exporturi. Pot salva exporturile productia locala de tigarete?
Philip Morris a anuntat ieri ca inchide pentru doua saptamani fabrica din Otopeni si trimite in somaj tehnic 450 de angajati cu 75% din salariu. Aceasta este prima masura dura anuntata in industria tutunului in ultimul an, o piata pe care producatorii au majorat preturile cu 40-50% pentru a acoperi cresterea abrupta a accizelor din 2009 si de la inceputul acestui an.
"Decizia suspendarii productiei a fost legata strict de considerente economice de performanta. Profitabilitatea operatiunilor din Romania este din nefericire serios afectata de nivelul ridicat al contrabandei la tigari", afirma Andrei Vasilescu, Corporate Affairs Director la Philip Morris Romania & Bulgaria, care sustine ca la nivel local 1 din 4 pachete de tigari este vandut in mod ilicit.
Intrebat daca Philip Morris va mai recurge in acest an la masura inchiderii temporare a fabricii, Vasilescu a spus ca acest lucru depinde de rezultatul masurilor statului impotriva contrabandei cu tigarete.
Tigarile reprezinta cea mai mare piata de bunuri de larg consum din Romania, cu o valoare estimata la circa 2,4 miliarde de euro in 2009, si este disputata de trei mari jucatori, British American Tobacco, Philip Morris si Japan International Tobacco. Toate aceste companii si-au majorat din 2007 ponderea exporturilor in productia locala, potrivit datelor din piata.
Piata de profil s-a contractat anul trecut cu 10-15% in volum, potrivit datelor de la jucatori, iar estimarile pentru acest an indica o accentuare a scaderilor in comertul legal, pe fondul majorarii accizei la produsele din tutun de la 1 ianuarie si al masurilor slabe luate de Guvern pentru a diminua piata neagra.
In 2007, Philip Morris Roma