Analistii asteapta ca BNR sa taie inca jumatate de punct procentual din dobanda-cheie la leu, pana la 7% pe an, la sedinta pe probleme de politica monetara de saptamana viitoare, dupa ce decizia similara a bancii centrale de la inceputul anului a luat prin surprindere piata.
"Consider ca banca centrala va continua sa reduca dobanda de politica monetara cu 50 de puncte de baza (jumatate de punct procentual, n. red.), datorita diminuarii presiunilor exercitate de cursul de schimb asupra inflatiei, imbunatatirii perceptiei externe asupra Romaniei ca urmare a mentinerii acordului cu organismele internationale si mentinerii la un nivel scazut a cererii agregate interne", spune Melania Hancila, seful departamentului de analiza al Volksbank. Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING, considera de asemenea ca BNR va reduce dobanda la 7%, dar nu exclude surprize. In aceste conditii el se asteapta ca si trendul de reducere a randamentelor la titlurile de stat sa continue.
Inflatia a fost la sfarsitul anului trecut de 4,7%, depasind usor limita superioara a intervalului agreat de BNR, de 2,5%-4,5%. In conditiile in care BNR nu a mai fost nevoita sa vanda euro pentru a contracara presiunile de depreciere a cursului, pe piata s-a acumulat si o cantitate mai mare de lei, care a permis recuplarea dobanzilor la care bancile se imprumuta intre ele cu rata de politica monetara.
"Trendul dezinflationist o sa continue cel putin in prima jumatate a anului si momentan mai e loc de relaxare. Pana recent a fost o diferenta foarte mare intre dobanzile efective de pe piata si rata de politica monetara, insa acum vedem o normalizare. O dobanda reala (diferenta dintre dobanda nominala si rata inflatiei) de 2% ar fi potrivita", spune Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank. Ea se asteapta de asemenea ca BNR sa reduca dobanda-cheie la 7% pe an. @N_P