Fondul de Garantare a consumat pana acum doar jumatate din plafonul de un miliard de euro, in conditiile in care clienti nu prea sunt.
Cine vrea sa obtina un credit pentru locuinta prin programul Prima casa mai are la dispozitie doar doua saptamani in care poate depune dosarul pentru a profita de alocatiile suplimentare de 60 de milioane de euro primite de mai multe banci de pe piata.
"In total, in cadrul rundei de realocare au fost modificate plafoane de garantii insumand 60 de milioane de euro", spune Irina Constantinescu, director strategie si riscuri in cadrul Fondului de Garantare.
Realocarea s-a facut pe baza simularilor realizate de banci privind vanzarile pe care le pot derula pana la 15 februarie.
"Dosarele trebuie sa contina antecontracte semnate pana cel tarziu la 15 februarie, insa pot ajunge la Fond oricand dupa acel moment. Noi estimam ca vom continua sa primim dosare inca doua saptamani - o luna dupa 15 februarie", spune Constantinescu.
Pana la sfarsitul anului trecut mai putin de jumatate din plafonul de un miliard de euro fusese utilizat. Restul pana la un miliard a ramas astfel disponibil, putand fi angajat integral daca exista suficiente antecontracte incheiate inainte de 15 februarie.
Totusi, Constantinescu spune ca nu se resimte o crestere a cererii de credite.
"Nu a crescut numarul de dosare in ultima perioada. Primim pana intr-o suta de dosare zilnic si reusim sa le finalizam in termenul legal de cinci zile", spune directorul FNGCIMM.
Banca Transilvania (BT) a obtinut de la Fondul de Garantare a Creditelor o suplimentare cu 15 mil. euro a plafonului in limita caruia poate acorda credite pentru locuinte prin programul Prima casa. Suma este destinata garantarii finantarilor pentru clientii care au incheiat deja sau vor incheia antecontracte de cumparare a unei locuinte pana la 15 februarie, cand