Cele cinci SIF-uri vor sa isi pastreze cu orice pret participatiile la BCR, cea mai mare banca din piata, chiar daca acest lucru ar presupune ca in 2010 sa se descurce fara dividendele de la BCR.
"Nu am luat inca o decizie la propunerea actionarului majoritar de a capitaliza profitul inregistrat in 2009, si nerepartizarea profitului. Alternativa ar fi ca SIF-urile sa aduca fiecare cel putin 6 mil. euro la o majorare de capital prin aport de numerar de peste 100 mil. euro. Sustinem managementul bancii si vrem sa ne pastram participatia la BCR", a spus Costel Ceocea, presedintele si directorul general al SIF Moldova (SIF2).
SIF-urile detin cumulat o participatie de 30,12% din capitalul social al BCR. Actionarul majoritar al bancii este holdingul austriac EBG Ceps Holding (detinut 100% de Erste Group Bank AG prin EGB Ceps Beteilungen GmbH) cu 69,3% din capital.
Fara dividendele de la BCR, veniturile SIF-urilor vor fi puternic afectate, in conditiile in care si alte companii din portofoliul societatilor de investitii au anuntat ca nu vor distribui dividende, in timp ce altele solicita sprijinul SIF-urilor in cadrul majorarilor de capital. "Anul 2010 va fi un an de maxima provocare pentru managementul fiecareia dintre SIF-uri. Pe de o parte, trebuie sa sustinem companiile din portofoliu pentru a ne pastra participatiile, iar pe de alta, trebuie sa avem resurse pentru a profita de oportunitatile de investitii din piata", a mai spus Ceocea.
SIF-urile dispuneau de lichiditati in valoare de 150 mil. euro la finele anului trecut, in special gratie veniturilor obtinute din vanzarea participatiilor detinute la Bancpost. De asemenea, anul trecut BCR si BRD au distribuit dividende record catre SIF-uri. Cu toate acestea, anul 2010 se anunta extrem de dificil pentru cele cinci societati de investitii.
"Avand in vedere resursele destul de limitate ramase