"HPV este o infectie transmisa pe cale sexuala, foarte des intalnita, nu are legatura cu promiscuitatea", spune dr Philip Davies, directorul general al Asociatiei Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, intr-un interviu HotNews.ro. "Sunt dovezi stiintifice care arata ca dupa ce o femeie a avut o relatie sexuala cu doi parteneri, indiferent de perioada, 50% dintre acele femei au fost infectate cu HPV. Nu cred ca este cineva care considera ca a avea 2 parteneri sexuali este promiscuitate, sau ca este ceva anormal in acest comportament", continua Davies.
HotNews.ro: Ce i-ati spune unei mame care are o fetita cu varsta cuprinsa intre 11-15 ani, care este target-ul campaniei de vaccinare impotriva HPV?
Dr.Philip Davies: Vaccinul anti-HPV este foarte eficient, previne infectia cu doua din cele mai intalnite tulpini HPV. Sunt peste 15 feluri de tulpini HPV care pot duce la cancer de col uterin. Vaccinul este eficient daca este efectuat inainte ca fetele sa-si inceapa viata sexuala, pana cand colul uterin este expus vreunei tulpini HPV.
Exista aceasta oportunitate care ofera protectie maxima, daca vaccinul este facut fetitelor de 11, 12, 13, 14 ani. Mi-am vaccinat fiica pentru ca am vrut sa evit orice risc. Chiar daca a fost vaccinata, este nevoie in continuare de un program de screening la varsta de 25-30 de ani. Exista in continuare un risc de a contacta acest virus, dar este redus.
Fetitele vaccinate, cand vor ajunge la varsta de 25-30 de ani, vor fi mai protejate decat fetitele care nu sunt vaccinate. Vaccinarea reprezinta un proces eficient de reducere a aparitiei cancerului de col uterin. Dar riscul exista in continuare. De aceea este nevoie sa se apeleze la un program de screening.
Vaccinul este sigur, sunt milioane de doze efectuate in lumea intreaga. Efectele secundare sunt m