Ambasadorul României la Atena vorbeşte pentru EVZ despre criza cu care se confruntă Grecia, obiceiul de consum al oamenilor şi asemănările cu România. Sursa: Codrin Prisecaru
Văzută din postura de ambasador al României la Atena, criza care loveşte cu putere în barca economiei greceşti are caracteristicile unui fenomen alimentat de natura istorică a statului elen. Verbul diplomatic are nuanţe şi se fereşte de etichete precise, dar George Ciamba nu ezită să clasifice ca “nesustenabil” modul în care Grecia şi-a imaginat viitorul înainte ca recesiunea să se instaleze.
EVZ a stat de vorbă în capitala elenă cu ambasadorul României, pentru a afla cum i-a afectat situaţia ţării pe rezidenţii români de aici şi cum arată o ţară ai cărei cetăţeni predau, de ani de zile, lecţia consumerismului incontrolabil.
EVZ: Domnule ambasador, să pornim de la o observaţie personală: în Grecia, problemele statului par să nu-i afecteze pe cetăţeni.
George Ciamba: Există totuşi un bombardament mediatic pe această temă, astfel că grecul nu mai consumă ca înainte. Şi aici nu mă refer la cafenele sau magazine, care sunt pline. Trebuie să te uiţi la bunuri de folosinţă îndelungată, pe care oamenii nu le mai achiziţionează.
Rata infracţionalităţii a crescut aici şi pentru că imigranţii nu-şi mai găsesc locuri de muncă?
E un fenomen normal când ai imigraţie ilegală. Dacă te uiţi la segmentul de români, nu poţi să zici că în ultimul timp am avut probleme. Doar chestiile clasice – clonări de carduri, trafic de persoane, mai ales pe zona aceasta de muncă în agricultură.
Sunt reţele care aduc muncitori?
Da, îi aduc aici si îi exploatează în condiţii improprii Am avut un caz acum trei luni, erau implicaţi vreo 200 de oameni. Cei care conduceau reţeaua erau români, iar grecii erau beneficiari.
Câţi români traies