Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu" din Baia Mare (foto 1) este de aproape 10 ani intr-un proces de schimbare de paradigmă, de la noţiunea de simplă bibliotecă cu servicii clasice, la o bibliotecă modernă (de fapt cea mai modernă bibliotecă publică din România), un adevărat centru cultural. Nu este săptămână in care aici să nu se intâmple o lansare de carte, un vernisaj, o activitate educativă sau un alt proiect in derulare.
Biblioteca baimareana devine, treptat, a treia casă pentru tineridupă casa părintească şi şcoală, dupa cum spunea prof. dr. Teodor Ardelean (foto 2), directorul bibliotecii.
Proiectul "Să ne cunoaştem scriitorii contemporani" s-a născut din ideea de a pune cititorii tineri faţă in faţă cu scriitorii de azi, cu scopul de a provoca in ei dorinţa de lectură, mai multă lectură si a fost gândit cu desfăşurare bianuala. S-a făcut un parteneriat cu cinci licee băimărene şi cu Editura RAO. Apoi scriitorul, economistul şi jurnalistul Eugen Ovidiu Chirovici a fost invitat la prima ediţie a proiectului, care s-a derulat in zilele de 14 si 15 mai 2009. Prima intâlnire a elevilor din clasele IX-XII cu scriitorul a avut loc prin intermediul cărţilor "La broasca leşinată" şi "A doua moarte" . Pornind de la ele, a fost lansat un concurs de creaţie literară cu două secţiuni: "Alt final" şi "Eseu", care a fost jurizat de scriitor. Prima zi a fost dedicată intâlnirii lui Chirovici cu elevii, in cadrul careia s-a purtat un fructuos dialog despre ce inseamnă să fii scriitor, de unde vine inspiraţia, cum poţi publica o carte sau cum se impacă in aceeaşi persoană economistul şi jurnalistul cu scriitorul. A doua zi a fost rezervata premierii concurenţilor, Editura RAO fiind sponsor principal, dupa care elevii au asistat, alături de alţi invitaţi, la lansarea cărţii "Puterea" de Eugen Ovidiu Chirovici.
A doua ediţie a proiectului s-a derulat in z