Aproape 8 miliarde de lei reprezentau totalul restantelor la creditele in lei si valuta ale romanilor, la nivelul lunii decembrie, conform datelor publicate vineri de Banca Nationala. Bucurestenii detin aproape un sfert din restantele totale, valoarea acestora atingand 980,449 milioane lei, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.
Numarul restantelor va mai creste in continuare, spun specialistii in insolventa.
"Bancile au facut tot ce au putut pana acum sa aiba restantieri cat mai putini pentru a nu cheltui cu provizioanele care le erodeaza profitul. Dar incepand din februarie-martie 2010, vine scadenta, iar numarul falimentelor va creste. Au reusit sa "rostogoleasca" creditele aproape un an si jumatate, dar de acum inainte nu vor mai avea cum.
Valoarea totala a creditelor curente in lei- 75,444 miliarde lei
Problema cea mare nu e la persoane fizice, ci la companii. Iar din sectorul companiilor, cele din zona constructiilor sunt cele mai afectate", a declarat pentru HotNews.ro, Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).
Valoarea totala a creditelor curente in lei se ridica, la finele lui octombrie, la 20,439 miliarde lei in Bucuresti, dintr-un total de 75,444 miliarde lei in toata tara.
De teama restantelor care se provizioneaza, bancile ofera perioade de gratie sau prelungirea maturitatii credituluiE drept, bancile cauta in aceasta perioada solutii care sa opreasca ritmul inalt de crestere a falimentelor, oferind companiilor perioade de gratie, scaderi de dobanda sau prelungirea maturitatii creditului.
Totalul creditelor in valuta contractate de agentii economici si de populatie se cifrau la 52,412 miliarde lei in Bucuresti si in tara la 121,423 miliarde lei.
In 2009 au fost peste 22.000 de cazuri de insolventa
Numarul ridicat al r