Refacerea după boală sau după o operaţie poate fi mai uşoară dacă adopţi o alimentaţie bogată în vitamine şi în minerale. Hrana sănătoasă te va pune pe picioare şi-ţi va întări sistemul imunitar.
Dieta pe care trebuie să o urmezi diferă în funcţie de boala sau de intervenţia chirurgicală la care ai fost supus. Un lucru este însă sigur: organismul este mai slăbit, de aceea este nevoie de un aport crescut de nutrienţi, care să-l refacă şi să-i asigure funcţionarea normală.
Carnea asigură aportul de fier
În convalescenţă, într-o primă etapă sunt necesare alimentele uşor de digerat, precum supele de zarzavat şi pilaful. Treptat, trebuie incluse în meniu şi peştele, ouăle (fierte) şi produsele lactate (lapte, iaurt, brânză proaspătă de vaci), care permit muşchilor să se refacă, mai ales după o perioadă mai scurtă sau mai lungă de repaus.
Carnea roşie slabă, de preferat fiartă, este sursă de fier, necesar în combaterea anemiei, mai ales dacă ai făcut o operaţie în timpul căreia
ai pierdut sânge.
Fructele previn infecţiile
Legumele şi fructele proaspete nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor aflate în convalescenţă. Sunt de preferat fructele bogate în vitamina C (kiwi, citrice), pentru că această vitamină apără organismul de infecţii şi favorizează cicatrizarea. De asemenea, fructele şi legumele conţin fibre, necesare pentru normalizarea tranzitului intestinal.
Ce mănânci după infarct
În prima zi după producerea unui infarct se recomandă o dietă hidro-zaharată, din care nu trebuie să lipsească sucurile naturale de fructe, zeama de compot şi ceaiurile neîndulcite.
După a doua zi se pot consuma lapte, brânză proaspătă de vaci, iaurt şi piureuri de fructe şi de zarzavat. Treptat, se adaugă în dietă carne fiartă (de pui sau de vită), peşte, paste făinoase, evitându-se a