Deciziile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) incep parca sa graviteze in jurul "numarului magic" 116 la fel cum viata politica a gravitat in ultimele luni in jurul "flacarii violet". Deciziile CNVM ar putea avea si alte lucruri in comun cu viata politica.
116 (lei vechi) este pretul la care grupul Rompetrol a vandut actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) in aprilie 2004, tranzactii care au generat poate cel mai mare scandal de pe piata de capital, cu acuzatii de manipulare a pietei si spalare de bani, si tot 116 lei vechi le cere acum CNVM kazahilor de la KazMunaiGaz sa plateasca in plus fata de cei 625 de lei vechi pe care acestia s-au aratat de acord sa ii ofere in oferta publica pentru Petromidia.
In 2004, CNVM spunea ca nu poate aprecia daca pretul de 116 lei este corect, iar acum cere grupului Rompetrol, e drept cu un alt proprietar, sa mai adauge 116 lei la pretul pe care acestia au vrut sa il ofere pentru ca asa s-ar ajunge la un pret corect. Lasand coincidentele la o parte, intentia declarata a CNVM de a proteja interesele actionarilor minoritari ai Rompetrol Rafinare este laudabila, daca nu ar fi un eveniment singular.
Zeci de oferte de preluare de la companii listate pe Bursa sau pe piata RASDAQ au generat in ultimii ani prosteste din partea actionarilor minoritari insa nu au beneficiat nici pe departe de atata atentie si energie din partea CNVM. Multor investitori ai altor companii li s-a sugerat in schimb sa isi caute dreptatea in justitie daca se considera nedreptatiti.
Celebra a devenit anul trecut societatea Istru Braila, listata pe RASDAQ. Compania a vrut sa se delisteze, iar minoritarii au protestat pentru pretul prea mic pe care evaluatorul Gestaco Business Consulting l-a stabilit pentru delistare. Acelasi evaluator a realizat si primul raport de evaluare la Petromidia, raport respins de CNVM pentru a-i proteja pe m