Guvernul vrea sa extinda aplicarea parteneriatului public-privat in toate sectoarele economice. "Vom discuta inclusiv cu Bechtel", a declarat premierul Emil Boc dupa sedinta Executivului unde s-a decis ridicarea "la rang de unitate a politicii privind parteneriatului public-privat". Practic, va fi infiintata o comisie formata din reprezentantii mai multor ministere care vor avea drept sarcina identificarea solutiilor pentru extinderea aplicarii parteneriatelor public-private.
Din cadrul comisiei vor face parte Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Economiei si Ministerul Justitiei. Aceştia vor revizui cadrul juridic existent, iar pe de altă parte vor studia cele mai bune practici europene in materie şi vor avea dezbateri şi discuţii publice cu mediul de afaceri, cu autorităţile locale. Scopul acestei structuri este de „a extinde parteneriatul public-privat ca soluţie de dezvoltare a investiţiilor si de modernizare a infrastructurii” a spus Boc.
In privinta Bechtel, sistemul de parteneriat public privat ar putea fi aplicat in cazul construirii unor tronsoane ale autostrazii Transilvania. Primii 42 de kilometri ai Autostrazii Transilvania, tronsonul 2B Turda-Gilau, au fost inaugurati la sfarsitul anului trecut. Proiectul construirii acestei autostrazi a fost lansat in 2004. Pana acum, statul a platit companiei aproximativ 2,7 miliarde de lei, plati efectuate aproape in totalitate de la buget.Radu Berceanu a declarat la sfarsitul anului trecut ca statul mai are datorii de aproximativ 100 de milioane euro catre Bechtel, bani care vor fi achitati anul acesta.
In 2010, trebuie continuate lucrarile la Autostrada Transilvania care sa lege tronsonul 3C din judetul Bihor de nodul rutier din Gilau, judetul Cluj, si lucrarile spre Targu Mures, pentru a putea lega, ulterior, orasul Targu Mures de gr