Executivul a decis astăzi ca legea pensiilor să fie trimisă rapid Parlamentului, după ce va fi aprobată, săptămâna viitoare. Proiectul noii legi a pensiilor prevede o creştere cu aproximativ 250.000 de contribuabili la sistemul de pensii anul acesta şi cu 529.000 în 2020. Impozitul va fi introdus, conform proiectului legislativ, inclusiv PFA-urilor. În rândurile contribuabililor vor fi incluse cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, precum şi liber profesioniştii, avocaţi şi personal clerical. Sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale, potrivit proiectului.
OBLIGATIVITATEA CONTRIBUŢIILOR
"Principiul obligativităţii şi principiul contributivităţii la sistemul unitar de pensii publice va asigura ca toate persoanele care obţin venituri profesionale să plătească contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat. Persoanele menţionate mai sus fac parte din categoria liberilor profesionişti, a managerilor, a membrilor asociaţiilor familiale.
Deşi în prezent există circa 400.000 de persoane cu venituri din profesii liberale, care plătesc impozite la bugetul de stat (date de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), doar 100.000 de persoane, plătesc conform legii contribuţii pentru pensii", se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
PLĂTEŞTE DOAR ANGAJATUL
Dacă până acum, plata CAS-ului, în cuantum de 30,8% din venitul declarat, era opţională pentru aceste categorii, intrarea în vigoare a noii legi îi va obliga pe toţi să plătească, în condiţiile în care suma va fi plătită exclusiv de către angajat, în cazul celor care sunt remuneraţi pe baza contractelor de drepturi de autor sau a convenţiilor civile. Numărul de pen