În ciuda divergenţelor politice şi diplomatice, în ciuda presiunilor sociale, există un tărâm în care, români şi italieni, ne înţelegem foarte bine, un loc în care putem să comunicăm, să învăţăm unii de la alţii, să creăm… Aveam deja un numitor comun în profesia noastră, medicina şi, de câtva timp, am mai descoperit unul: fotografia. (...) După prezentarea fotografiilor domnului dr. Danilo Susi, preşedintele AMFI ( Asociaţia Medicilor Fotografi Italieni) la expoziţia Arfomed din cadrul Galei „Viaţa medicală“ din 27 mai 2009, şi după expoziţia comună „Gemellaggio“ din septembrie-octombrie 2009 de la Termoli, în legătură cu care v-am informat în numărul 38/ 2009, în acest an continuă frumoasa colaborare începută între medicii fotografi români şi italieni.
În luna mai a.c, Arfomed va organiza, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso“ din Bucureşti (colaborare care nu este nici ea o premieră, existând până acum alte două experienţe reuşite alături de această instituţie culturală), la sediul acesteia, o replică la expoziţia de la Galeria de Artă Contemporană din Termoli, în care se vor întâlni p Publicitate e simeze lucrări ale membrilor celor două asociaţii.
AMFI este o organizaţie care are deja o bogată experienţă, acumulată în cei 15 ani de existenţă, sărbătoriţi într-un cadru festiv în octombrie anul trecut. Plecând de la ideea avută de dr. Danilo Susi, la sfârşitul anilor optzeci, ca urmare a unei ample campanii naţionale desfăşurate în presă, AMFI s-a născut la Termoli, la 1 octombrie 1994, având 19 membri fondatori, proveniţi din întreaga Italie. Spre deosebire de Arfomed, care promovează fotografia artistică şi mai puţin ilustrarea prin imagini a profesiunii medicale, asociaţia italiană are ca scop definit prin statut, dincolo de aspectul artistic, „promovarea imaginii fotografice ca mijloc de informare şi educaţie sanitară“