Cresterea economica de 1,3% din PIB prognozata pentru anul acesta nu va fi suficienta pentru a genera majorarea semnificativa a incasarilor bugetare, reforma pensiilor si a salarizarii nu va avea timp sa produca efecte, asa ca amenintarea majorarii unui impozit precum TVA persista daca Guvernul intarzie reducerea cheltuielilor cu salariile din administratie. Tinta de deficit de 5,9% din PIB este considerata in acest moment "intangibila" atat de catre FMI, cat si de catre UE.
FMI a lasat Executivul sa aleaga intre reduceri de personal in sectorul bugetar, reduceri de salarii sau concedii fara plata, nivelul cheltuielilor urmand sa fie monitorizat trimestrial. Fondul nu a fortat adoptarea unor solutii anume astfel incat autoritatile sa-si asume deciziile si sa nu poata da vina pe expertii de la Washington pentru masurile nepopulare care va trebui luate. Totusi, ia in calcul riscul ca politicienii sa tergiverseze adoptarea unor decizii, ezitarile fiind vizibile chiar in interiorul Guvernului, care amana decizia reducerilor de personal.
Cert este ca ponderea in PIB a salariilor din sectorul bugetar ar trebui redusa in cativa ani de la 9,5% la mai putin de 7%.
Iar au ramas necheltuiti bani pentru investitii
Finantele nu au reusit nici anul trecut sa controleze cheltulile curente, depasind tinta convenita cu FMI. Ca de obicei, in compensatie nu a fost realizata tinta de cheltuieli pentru investitii, desi Guvernul se angajase sa injecteze mai multi bani in economie pentru atenuarea efectelor crizei.
Mai mult, teama de a nu fi ratata tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB angajata fata de FMI a facut ca deficitul efectiv realizat sa fie cu circa 500 mil. lei mai mic decat tinta, suma respectiva ramanand necheltuita. In recenta runda de negocieri, Guvernul a obtinut amanarea pana in 2012 a obligatiei de reducere a deficitului bugetar pana la 3%