Anul trecut, sinuciderea a fost a treia cauză de moarte prin violenţă în ţara noastră şi a reprezentat 23,5% din totalul morţilor violente, după cum arată studiile din domeniu. Psihologii specializaţi în tehnici de negociere pe domeniul suicidar din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) au participat la un curs susţinut de agenţii Biroului Federal deInvestigaţii (FBI) al SUA la Bucureşti.
"În primul rand, ne ocupăm strict de cei care apelează la sinuciderea stradală şi care ameninţă că se aruncă de pe bloc sau de pe acoperişurile diverselor instituţii, adică în locurile publice. Apoi, avem ca obiectiv protejarea vieţii umane şi dezamorsarea situaţiilor de criză şi a incidentelor. Vrem să aducem individul în cauză la nivelul său normal de funcţionare, să-l facem să-şi găsească echilibrul interior , pentru că e în criză, să câştigăm timp, pentru a stabili relaţionarea şi comunicarea cu el şi să obţinem date şi informaţii relevante despre circumstanţele crizei", povesteşte pentru Antena3.ro Bogdan Căpruci, coordonatorul echipei de psihologi negociatori din cadrul DGPMB.
După cum adaugă Căpruci, tentativele de suicid cresc de obicei iarna spre primăvara, pentru că apare frigul, se pune problema situaţiilor locative, apar depresia sau problemele în familie.
"Aici nu vorbim de bolnavii psihici, care sunt o categorie specială şi la care tema suicidului apare ca urmare a faptului că nu şi-au luat medicamentele , ci de cei cu probleme de personalitate, cu tulburări şi de cei care folosesc manifestarea deviantă pe principiul că au văzut la alţii sau la televizor. Orice factor este declanşator, dacă persoanei respective nu îi sunt satisfăcute anumite nevoi", mai zice Căpruci.
FBI în România
Cursul numit "Tehnici de negociere în situaţii de criză" a durat o săptămână, a avut loc în incinta unui hotel din centrul Capit