Producătorii din industria alimentară au cerut autorităţilor să amâne aplicarea prevederii din Codul de bune practici, care impunea termene scurte de plată supermarketurilor. Sursa: Codrin Prisecaru
Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a explicat pentru evz.ro că, în Codul de bune practici, parlamentarii au introdus câteva prevederi care, aplicate, ar putea duce la blocarea pieţei. Mai precis, aleşii au formulat o definiţie mult prea largă pentru sitagma “produsele proaspete”, astfel că şi vinul, apa minerală şi uleiul pot fi considerate produse proaspete, asemeni verdeţurilor. Însă, vinurile, de exemplu, nu pot fi vândute consumatorilor finali în două săptămâni, aşa cum prevede Codul de bune practice adoptat de Parlament.
Dacă legea nu se modifică, comercianţii vor fi buni de plată pentru că nu au respectat normele.
În plus, legea lasă stabilirea unor termene de plată în mica înţelegere dintre comercianţi şi producători. Dacă aceştia din urmă vor cere ca marfa livrată să fie plătită înainte ca ea să ajungă pe masa consumatorilor, comercianţii ar putea apela la importuri.
“În România, conservele ar trebui plătite în termen de 30 de zile. În Franţa termenul de plată este de 60 de zile. Conservele au termen de valabilitate de aproximativ şase luni. De ce ar mai cumpăra comercianţii de pe piaţa românească?”, ne-a declarat Sorin Minea.
Înainte de introducerea Codului de bune practici, producătorii au criticat supermarketurile, pentru că solicită tot felul de taxe pentru a le vinde marfa, cum este taxa de raft. De asemenea, nemulţumirea producătorilor viza şi termenele de plată foarte lungi, de câteva luni. Acum, cererea de modificare a acestora, pentru a permite comercianţilor să vândă întâi marfa şi să plătească ulterior furnizorii, a fost transmisă preşedinţilor celor două comisii de agricultură din cadrul