România pierde anual milioane de euro din hemoragia de obiecte de patrimoniu care ies din ţară. Fosilele de dinozauri unici în lume, rămăşiţele de reptile zburătoare, craniile de urşi de peşteră sau chihlimbarul sunt la mare căutare printre vânătorii de fosile, pentru că se vând pe bani frumoşi. În majoritate străini, vânătorii sunt profesionişti şi au echipamente performante. Obiectele sunt scoase ilegal din ţară, după care ajung în colecţii străine sau se vând pe internet.
Fosilele sunt oase sau schelete de animale, cochilii de moluşte sau resturi de copaci care s-au pietrificat în decursul milioanelor de ani şi au ajuns până la noi în această formă. Ele ne spun cum au trăit animalele şi plantele respective, cum s-au adaptat la mediu, cum au evoluat şi de ce au dispărut.
În România, legea interzice vânzarea de fosile autohtone. Dar cu toate acestea, fosilele valoroase pleacă din ţară ilegal şi ajung în colecţii particulare. Sau se vând pe Ebay.
"Am avut de mai multe ori păreri diferite cu diverşi comercianţi. La nivel mondial este un comerţ infernal, o grămadă de obiecte fiind transformate pur şi simplu în bibelouri. Personal, detest comerţul cu fosile. Cele mai valoroase fosile şi flori de mină din România se găsesc la Viena, München sau Vancouver", este nemulţumit dr Iamandei Stănilă, expert în păduri fosilizate şi cercetător la Institutul Geologic al României.
Şi asta pentru că vânătorii de fosile ştiu deja de locaţiile unde acestea se află şi dispun de echipamente performante. Iar "tradiţionala" lipsă cronică de bani pentru aceste obiective face ca anual alte câteva milioane bune de euro să se scurgă din ţară prin trecerea ilegală peste graniţă.
PARCURI NAŢIONALE DIN PIX
"Legea sună aşa: mineralele, florile de mină, fosilele sunt obiecte de patrimoniu naţional", spune dr Dan Grigore, cercetător ş